Donja-DOlina 00Kako se živjelo u prahistorijsko doba u Donjoj Dolini na obali Save, a kako prije stotinjak godina? Kako se plovilo Savom?

Opširnije...

Bentbaša sa Babića bašteKad ja pođoh na Bembašu je popularna narodna pjesma koja se pjeva i danas. Već je u 19. stoljeća bila raširena diljem Bosne i Hercegovine i šire, radi čega danas postoje rasprave o mjestu nastanka njezina teksta, ali i melodije.

Opširnije...

djuturum-kolaSvi dijelovi ovih kola napravljeni su od drveta. Glavna njihova osobina su 'đuturumi', drveni točkovi pravljeni od borovih trupaca 'čutuka', poprečno odsječeni od trupca u jednom komadu.

Opširnije...

Loncarstvo 00Prilikom iskopavanja sojenica u Donjoj Dolini na obali Save, Vejsil Ćurčić je pronašao jednog lončara koji je još tada (početak 20. stoljeća), pravio zemljano posuđe na primitivan način. Pogledajte nekoliko zanimljivih fotografija i crteža.

 

Opširnije...

Ledenica-lokva-RadusaKako se nekada u visinskim planinskim područjima snalazilo za vodu kada presuše izvori? Jedan od načina je sačuvati snijeg do sušnog ljeta, pa od snijega praviti vodu. Kako? Pola prirode, pola čovjek doprinesu da se snijeg na nekim određenim tačkama sačuva do ljeta. Bez sniježnih topova, u sred ljeta snijeg. Nekada je to bilo moguće. O tome danas svjedoče toponimi i hidronimi po našim kraškim planinama.

Opširnije...

BhDOCumentary je registrovana elektronska serijska publikacija i ima dodjeljen ISSN broj 2303-615X