Loncarstvo 00Prilikom iskopavanja sojenica u Donjoj Dolini na obali Save, Vejsil Ćurčić je pronašao jednog lončara koji je još tada (početak 20. stoljeća), pravio zemljano posuđe na primitivan način. Pogledajte nekoliko zanimljivih fotografija i crteža.

 

Opširnije...

Ledenica-lokva-RadusaKako se nekada u visinskim planinskim područjima snalazilo za vodu kada presuše izvori? Jedan od načina je sačuvati snijeg do sušnog ljeta, pa od snijega praviti vodu. Kako? Pola prirode, pola čovjek doprinesu da se snijeg na nekim određenim tačkama sačuva do ljeta. Bez sniježnih topova, u sred ljeta snijeg. Nekada je to bilo moguće. O tome danas svjedoče toponimi i hidronimi po našim kraškim planinama.

Opširnije...

Prenj Na prostranoj planini Prenj ima veliki broj jama, pećina i vrtača u kojima se tokom ljeta zadržava snijeg. Prenj planina se nalazi u centralnom dijelu dinarskog lanca planina. Okružuju ga rijeka Neretva, planina Crvanj i planina Velež. Bogat je padavinama, koje uglavnom završe u njegovom podzemlju. Niži dijelovi su bogati vodom, a u visinskim dijelovima to bogatstvo prelazi u siromaštvo. Kada ljeti na višim dijelovima planine presuše svi izvori, vodu treba pronaći.

Opširnije...

Eksplotacija snijega i ledaU članku koji je pred vama, iz Katastra speleoloških objekata Bosne i Hercegovine, izdvajamo i analiziramo sve speleološke objekte čiji naziv asocira na eksploatisanje snijega ili leda za ljudske i životinjske potrebe. Ovo je uvodna priča, a nakon nje donosimo vam seriju priča o ovoj temi s nekih bh. planina.

 

Opširnije...

BhDOCumentary je registrovana elektronska serijska publikacija i ima dodjeljen ISSN broj 2303-615X