Postanske-marke Uzarici-SirokiPoštanske marke su način promicanja kulture i skretanja pažnje na ljude, događaje, građevine i umjetnost iz naše prošlosti i sadašnjosti koji to na poseban način zaslužuju. Saznajmo koji su stećci i kada krasili poštanske marke. Donosimo kraći povijesni pregled poštanskih marki sa prikazom stečaka i ukrasa sa stećaka.

Prva poštanska marka s motivom stećka izdana je 1956. godine u sklopu serije Umjetnost. Od dvanaest maraka koje prikazuju umjetnička djela diljem Jugoslavije na jednoj se nalazi fotografija stećka iz Radimlja u ružičastoj boji. Vrijednost marke je bila 30 dinara. Danas se ova serija maraka prodaje po 100 i više konvertibilnih maraka.

Postanske-marke Radimlja
Jugoslavenska marka s fotografijom stećka izdana 1956. godine (Radimlja, Stolac)

 Godine 1963. izdana je druga jugoslavenska marka s motivom stećka. Riječ je o crtežu motiva sa stećka D. Kažića koji prikazuje čovjeka uzdignutih ruku, sunce te luk i strijelu na smeđoj podlozi. Vrijednost marke je bila 25 dinara. Danas se kompletna serija može dobiti za par maraka.

Postanske-marke Radimlja1963

Jugoslavenska marka s motivom sa stećka izdana 1963. godine (Dio motiva sa stećka iz Radimlja, Stolac)

Novu marku sa stećkom izdala je tek 1995. Pošta Bosne i Hercegovine. Bosanski stećak s motivom ljiljana nacrtali su E. Imamović i N. Čmajčanin. Vrijednost je 100 tadašnjih dinara. Na marki je poznati stećak iz Opličića kod Čapljine.Postanske-marke Oplicici

Marka Bosanski stećak s ljiljanima izdana 1995. godine (Opličići, Stolac, sada u dvorištu Zemaljskog muzeja u Sarajevu)

Stećak se prvi put našao u literaturi još 1895. godine u Glasniku Zemaljskog muzeja Sarajevo. Obradio ga je Ćiro Truhelka pročitavši njegov jedan kraći natpis. U pedesetim godinama prošlog stoljeća u Opličiće je dolazio, vjerojatno tragom Truhelkinih podataka, i Šefik Bešlagić. On je pročitao i drugi kraći natpis kojeg je bila prekrila vegetacija (Bešlagić, 1960.147-152.).

Postanske-marke Oplicici-skupno

Stećak je nakon toga premješten ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu gdje se i danas nalazi.

Postanske-marke MakDM.F. Ibrahimpašić je 2002. godine nacrtao marku posvećenu Maku Dizdaru s prikazima stećaka u pozadini. Vrijednost marke koja je izašla u izdanju Pošte BiH je jednu marku.

 

 

Marka u čast Maka Dizdara izdana 2002. godine (Radimlja, Stolac u pozadini)

 

U seriji Pošte BiH Arheološko blago 2006. godine izdana je markica vrijednosti 20 feninga na kojoj se nalaze prikazi lova na stećku.

Postanske-marke Donja-Zgosca

Marka Arheološko blago-stećci izdana 2006. godine (Donja Zgošća, Kakanj)

Iduće godine Hrvatska pošta BiH je izdala povodom Dana pjesništva marku s Dizdarevim likom, međutim bez motiva kamenih spavača kojim je Mak bio opčaran. Ista pošta Međunarodni dan kulturne baštine obilježava posvećivanjem marke nalazištu Boljuni na kojoj se nalazi stećak u obliku križa. Vrijednost je 20 feninga.

Postanske-marke Boljuni
Marka Boljuni izdana 2007. godine

Hrvatska pošta u Mostaru treći put izdaje marku posvećenu stećcima 2014. godine kao dio serije Arheološko blago. Autor je Sunita Đozić.

Postanske-marke Uzarici-Siroki

Marka Stećci izdana 2014. (Uzarići, Šarampovo, Široki Brijeg)

Zajednička kandidatura više zemalja u projektu Stećci - srednjovjekovni nadgrobni spomenici za UNESCO-vu baštinu koja je uspješno završena u srpnju 2016. godine potakla je Crnu Goru i Srbiju na izdavanje poštanskih maraka s motivima stećaka s vlastitog teritorija. Jedina zemlja koja je sudjelovala u projektu, a nije izdala marku sa stećcima je Hrvatska.

Marku vrijednosti 0,95 eura, Stećci, izdaje Crna Gora 2016. godine. Marka se nalazi unutar serije Umjetnost u Crnoj Gori kroz stoljeća.

Postanske-marke C-Gora
Marka Stećci Crne Gore izdana 2014. godine (Novakovići kod jezera Žabljak- reljef s druge strane stećka)

BiH također obilježava uvrštenje na popis UNESCO-ove baštine te izdaje marku koja prikazuje stećak Vrpolje u Đurđeviku vrijednosti jedne marke.

Postanske-marke Djurdjevik

Marka Vrpolje u Đurđeviku (Tuzla) izdana 2016. godine

Srbija izdaje tri marke 2016. godine: Grčko groblje u selu Hrta, Prijepolje XIV-IV l., Burćića rast kod Krupnja XIV, vek, i Mramorje u Lipenoviću, Krupanj, XIV vek. Autor maraka je A. Banjac, a vrijednosti su 23, 46 i 50 dinara.

Postanske-marke Srbija
Serija maraka Muzejski eksponati - Stećci izdanja 2016. u Srbiji
 Postanske-marke Srbija-crtez
Lipenovići i Burčića rast, Krupanj u Srbiji

 

Prošle godine prvi put pošta Republike Srpske BiH izdaje dvije marke sa stećcima vrijednosti 0,90 i 1,70 maraka, kao seriju Kulturno nasleđe stećci.

Postanske-marke Rogatica

Serija maraka Kulturno nasleđe - Stećci izdana 2017. godine

Postanske-marke Rogatica2

Banja Stijena, Vilino kolo, Rogatica i Humsko, Foča

Poštanske marke su način promicanja kulture i skretanja pažnje na ljude, događaje, građevine i umjetnost iz naše prošlosti i sadašnjosti koji to na poseban način zaslužuju. Stećci su narodna baština koja se zadnjih desetljeća promicala i cijenila samo unutar granica Bosne i Hercegovine. Zajedničkom kandidaturom za uvrštenje na listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a mijenja se način gledanja na stećke u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji što se očituje izdavanjem poštanskih marki u zadnje dvije zemlje. Svojom rasprostranjenošću stećci pokazuju da se umjetnost i baština ne mogu ograničiti na tvrde administrativne granice.

 

Izvor: BhDOCumentary

Piše: Ivo Mišur

Literatura:

  • Bešlagić Šefik, 1960. ''Stećci u Opličićima'', Naše starine br. VII, Sarajevo, 147-152.
  • Truhelka Ćiro, 1895. ''Stacak iz Opličića'', Glasnik Zemaljskog muzeja, Knj. 2. p. 283.
  • Wenzel Marian, ''Ukrasni motivi na stećcima'', Sarajevo 1965.

http://kemix.ucoz.com/blog/vrpolje_durdevicki_stecak/2013-02-04-6

 

BhDOCumentary je registrovana elektronska serijska publikacija i ima dodjeljen ISSN broj 2303-615X