• baner-mramorje-cudease pišemo o olovskim mramorovima


  • Baner-Mramorje bez-natpisa 1
    ase pišemo o olovskim mramorovima


  • baner-mramorje-vise-ukrasa
    na svojoj baštini...


Nada-Miletić-Stećci-KriževićiNakon što smo objavili priču o pogrešnom natpisu ispod fotografije stećka na naličju novčanice od 10 KM (''Koji je stećak na 10 KM'') i potvrdili da se zaista radi o stećku iz okoline Olova, a ne sa lokaliteta Radimlja kod Stoca, kako je napisano ispod fotografije stećka na novčanici, zainteresovali smo se koja je izvorna fotografija korištena u dizajnu novčanice.

Opširnije...

Turisticka-patrola avazBaOsjetili smo potrebu da osvrnemo na novinski članak iz rubrike Turistička patrola, webportala avaz.ba u cilju tačnosti podataka koji se odnose na olovske stećke.

Opširnije...

10KM Benac Olovo 00U protekla dva mjeseca je aktuelna je priča o pogrešnom natpisu ispod fotografije stećka na naličju novčanice od 10 KM. Ovo je naša potvrda da se zaista radi o stećku iz okoline Olova, a ne sa lokaliteta Radimlja kod Stoca.

 

Opširnije...

Musici 00Povodom upisa 28 nekropola stećaka na Listu svjetske baštine UNESCO-a, a od kojih je i nekropola Mramor pored naselja Musići općina Olovo, donosimo vam fotogaleriju ovih stećaka da sami ocijenite u kakvom su stanju i koliko još posla imamo oko stećaka.

Opširnije...

Stupa00Sekundarna upotreba stećaka iz okoline Olova – druga priča.

Nakon što smo pisali o stećcima koji su ugrađeni u stari Rimski most na rijeci Orlji (link), sada vam donosimo drugu priću o stupi za keške koja je izrađena od stećka.

Opširnije...

BhDOCumentary je registrovana elektronska serijska publikacija i ima dodjeljen ISSN broj 2303-615X