Musici 00Povodom upisa 28 nekropola stećaka na Listu svjetske baštine UNESCO-a, a od kojih je i nekropola Mramor pored naselja Musići općina Olovo, donosimo vam fotogaleriju ovih stećaka da sami ocijenite u kakvom su stanju i koliko još posla imamo oko stećaka.

Komitet za svjetsku baštinu UNESCO-a, u okviru 40. sjednice koja se održava u Istanbulu, donio je odluku o upisu stećaka na Listu svjetske baštine. Odlukom Komiteta na Listu svjetske baštine kao serijska nominacija upisano je 28 nekropola, od kojih je 20 iz Bosne i Hercegovine, po tri iz Srbije i Crne Gore i dvije iz Hrvatske.

Grdno se varamo ako mislimo da će nam zanimljivi nadgrobni spomenici naših predaka sami, bez našeg truda donijeti promociju, profit i zaradu. Nije dovoljno samo pričati i hvaliti se o tome kako imamo lijepe i zanimljive spomenike i da nam Evropa treba oprostiti što ona nema. Čeka nas veliki posao oko zaštite, istraživanja, publikovanja, promocije, čišćenja i mnoštvo drugih poslova kako bi se ovi spomenici očuvali i predstavili javnosti.

Mi ne znamo koliko stećaka imamoMusici 19

Podsjećamo, da se je dugo smatralo da olovsko područje ima oko 460 stećaka na dvadesetak lokaliteta, a da smo mi istraživanjem koje je trajalo nekoliko godina, ustanovili da je broj stećaka znatno veći i da olovsko područje ima oko 1040 stećaka na 83 lokaliteta (grupnih i pojedinačnih nalaza). O brojnosti olovskih stećaka već smo pisali u članku Koliko stećaka imamo.

Ostale članke o olovskim stećcima možete pronaći u rubrici Mramorje na našoj stranici.baner Mramorje zel slova

U ovoj galeriji pripremili smo i nekoliko usporednih fotografija istih stećaka sa nekropole Mramor u Musićima objavljenih 1950. godine (Benac A., 1950.) i snimljenih 2014. godine.

 

Ostale fotografije možete pogledati na ovom linku.

 

 

Izvor: BhDOCumentary

A Benac Olovo 1950 Musici 5 ploca

A Benac Olovo 1950 Musici 5b

A Benac Olovo 1950 Musici 74Tab

Benac 1950 Musici 71Tab8

BhDOCumentary je registrovana elektronska serijska publikacija i ima dodjeljen ISSN broj 2303-615X