Clanci i grada si Bosne1Predstavljamo vam periodični historiografski časopis Članci i građa za kulturnu istoriju istočne Bosne. Izdavač ovog časopisa je Muzej Istočne Bosne Tuzla, koji je uhvatio korak sa digitalnom revolucijom, digitalizovao svoj časopis i ponudio ga potpuno besplatno na svojoj internet stranici.

 

Periodični naučni časopis Članci i građa za kulturnu istoriju istočne Bosne u izdanju Muzeja Istočne Bosne Tuzla, izlazio je od 1957. godine pa sve do danas. U časopisu su zastupljeni radovi koji tretiraju razne teme pretežno iz kulturne historije istočne i sjeveroistočne Bosne. Obuhvaćeni su svi periodi prošlosti od prahistorije pa do modernog doba.

Časopis je skeniran i dostupan na internet stranici Muzej Istočne Bosne Tuzla www.muzejibtuzla.podkonac.org u rubrici Izdanja, podrubrika Časopisi. Svi članci su podijeljeni i dostupni preko sadržaja

Clanci i grada si Bosne2

Predstavljena su izdanja od broja 1 (1957) do broja 19 (2006). ISSN 0578-4123 bili

Radovi o istraživanju srednjovjekovnih nadrgrobnih spomenika stećaka

Izdvajamo radove koji se tematski odnose na istraživanje srednjovjekovnih nadrgrobnih spomenika stećaka. Ovi naslovi su ujedno linkovani/povezani:

Br. 2: Milica Baum, Nekoliko interesantnih stećaka sa područja istočne Bosne

Br. 8: Šefik Bešlagić, O stećcima u okolini Kalesije

Br. 9: Šefik Bešlagić, Stećci oko Kušlata i Nove Kasabe

Br. 13: Siniša Perić, Zaštitno iskopavanje na nekropoli sa stećcima „Rimsko groblje“ u selu Loznica

Časopis je skeniran i postavljen u PDF-u bez primjene OCR tehnologije (optičkog prepoznavanja karaktera), tako da nije moguće pretraživati unutar teksta skeniranog dokumenta (članka), ali su sadržaji svih brojeva časopisa mogući za pretragu.

BhDOCumentary je registrovana elektronska serijska publikacija i ima dodjeljen ISSN broj 2303-615X